Τοποθεσία

Μόλις 1 ώρα από τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται η Ολυμπιάδα, ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς, καθώς πρόκειται για τα Αρχαία Στάγειρα, την πατρίδα του Αριστοτέλη. Κορυφαίο γεγονός για την περιοχή αποτέλεσε το Παγκόσμιο Συνέδριο «Αριστοτέλης 2400 Χρόνια» τον Μάιο 2016, προς τιμήν του μεγάλου φιλοσόφου. Το Διεθνές Αριστοτελικό Κέντρο σύντομα θα κοσμεί την περιοχή προς τιμήν του μεγάλου Σταγειρίτη φιλοσόφου.
Image

Ιστορία

Η πατρίδα του φιλοσόφου Αριστοτέλη, τα Αρχαία Στάγειρα, απέχουν μόλις 500 μέτρα από την Ολυμπιάδα, ιδρύθηκαν από Άνδριους, περίπου το 655 π.Χ. Κατά τη διάρκεια του Ολυνθιακού Πολέμου, ο Φίλιππος Β΄ κατέστρεψε τα Αρχαία Στάγειρα και τα ξαναέκτισε, μετά από παρέμβαση του Αριστοτέλη, ο οποίος έπειτα έγινε δάσκαλος του γιού του, του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Αριστοτέλης απεβίωσε το 322 π.Χ. στη Χαλκίδα και η σωρός του μεταφέρθηκε στα Αρχαία Στάγειρα, όπου θάφτηκε με τιμές και ανακηρύχθηκε «οικιστής» της πόλης. Πάνω από τον τάφο του χτίστηκε βωμός και προς τιμήν του φιλοσόφου καθιερώθηκαν τα «Αριστοτέλεια», μια γιορτή, που γίνονται προσπάθειες να αναβιώσει και σήμερα.

Αξιοθέατα

Η περιοχή της Ολυμπιάδας διαθέτει σημαντικά αξιοθέατα της αρχαιοελληνικής και θρησκευτικής παράδοσης, αλλά και πλούσιας φυσικής ομορφιάς. Σημείο αναφοράς αποτελούν τα αρχαία Στάγειρα, η πατρίδα του φιλοσόφου Αριστοτέλη, οι καταρράκτες της Βαρβάρας και το υπέροχο Άλσος Αριστοτέλη. Η Αρχαία Άκανθος και οι Αρχαιότητες Ουρανούπολης ξεχωρίζουν με την αρχιτεκτονική τους, όπως επίσης, το Κάστρο Νεπώσι και το Μεσαιωνικό νεκροταφείο Ιερισσού. Η Αρναία, ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Έλλάδας , με τα παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια και τα καλντερίμια αποτελεί στολίδι της ορεινής Χαλκιδικής. Φυσικά, πλήθος από αρχαιολογικούς τόπους και εκκλησίες πλαισιώνουν την ευρύτερη περιοχή όπως η Μονή Ζυγού, ο Ναός Αγίου Στεφάνου, ο Προφήτης Ηλίας Αρναίας, ο Πύργος Κρούνας, ο πύργος Προσφορίου και το άλσος Αγίας Παρασκευής.
Image
Image

Εκδηλώσεις

Τα καλοκαίρια στην Ολυμπιάδα συνοδεύονται από υπέροχες εκδηλώσεις με έμφαση τον πολιτισμό, τη θρησκεία, τον αθλητισμό και την τοπική γαστρονομία. Στην εορτασμό της Αγίας Κυριακής, την προστάτιδα της Ολυμπιάδας, στις 7 Ιουλίου, διοργανώνεται η γιορτή μυδιού, που αποτελεί σήμα κατατεθέν της τοπικής κουζίνας.
Στη διάρκεια του καλοκαιριού το πολιτιστικό πρόγραμμα της Ολυμπιάδας περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις και μαγευτικές συναυλίες από καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες στον αρχαιολογικό τόπο των Αρχαίων Σταγείρων, με τις εκδηλώσεις να συνεχίζονται στις αρχές Αυγούστου με το Φεστιβάλ Βαρβάρας, στο χωριό Βαρβάρα.